• Persoonlijke service
 • Deskundig advies
 • Exclusieve merken
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Woensdag 18 September 2023

  Jochem's Aurum Manto

  We vinden het belangrijk om onze fietsen onder realistische omstandigheden te testen. Jochem gebruikt momenteel de Aurum Manto. Je kunt hieronder meer lezen over zijn ervaring.

  Wat waren je overwegingen voordat je voor deze fiets koos?

  Voor mij persoonlijk moeten een paar kenmerken altijd aanwezig zijn in een nieuwe gravelbike, zodat ik hem leuk vind: sportieve geometrie, wendbaar stuurgedrag en een beetje een lichtgewicht gevoel.

  De Aurum Manto voldoet uitstekend aan deze kenmerken en is net gelanceerd. Het was hoog tijd om hem te testen. Vooral omdat ik eerder op de Factor LS reed, die een vergelijkbare opzet had, was ik erg benieuwd hoe ze zich tot elkaar zouden verhouden.

  Ik heb de Factor gebruikt op de weg (Strade Bianchi) en voor serieus gravel. Eigenlijk voelde deze fiets meer als een racefiets met ruimte voor brede banden. Niet dat dit slecht is, aangezien ik houd van het gevoel van een racefiets. In de Factor LS konden slechts banden van 40 mm, had geen geïntegreerde kabelgeleiding en het frame is al een paar jaar op de markt.

  Welke mix van onderdelen op de fiets maakt voor jou het verschil?

  Ik heb gekozen voor de SRAM Force AXS XPLR groepset. Op de Factor had ik de  Shimano GRX Di2 2x11 groep, maar ik realiseerde me al snel dat de 2x-aandrijving te ouderwets is en onnodig is voor mijn gebruik. Ik heb nagedacht over SRAM RED AXS, maar eerlijk gezegd denk ik dat, dat beetje extra gewicht een verschil zal maken op een gravelbike. Laten we de RED-groep bewaren voor een nieuwe racefiets...

  De fiets heeft een kettingblad van 40t met een 10-44 XPLR-cassette. Het kettingblad had bij gebruik in Nederland 42t of 44t kunnen zijn, maar tijdens beklimmingen in Zwitserland en Frankrijk was het 40t blad wel fijn! Het nieuwe Aurum stuur is ook erg mooi en het geeft de fiets zeker een meer racier uitstraling. De integratie is erg goed en het ziet er strak uit. Ik heb gekozen voor de Princeton Carbon Works DUAL 5550 met een ERE Research Tenaci CC als wiel/band combinatie. Deze banden presteerden erg goed tijdens de Strade Bianchi, dus ik dacht dat ze goed zouden passen voor licht gravel- en weggebruik. De Princeton-wielset is zeer stabiel en stijf, terwijl de Industry Nine-naven super draaien. Je zou kunnen zeggen dat deze opzet niet veel voorstelt, maar eigenlijk genoot ik van de eenvoud van de setup, die overal te gebruiken is.

  Wat zijn je ervaringen met de fiets na de eerste paar ritten?

  Het eerste wat ik met de fiets deed, was hem meenemen voor een 2-daagse bikepacking trip naar Winterberg. Het viel mij op dat de fiets erg goed stuurde stuurde, ook al had ik 2 vrij grote tassen op het frame gemonteerd. De fiets voelde superstabiel en rolde snel. In afdalingen had ik het vertrouwen om behoorlijk. Daarna nam ik de Manto mee op vakantie naar Zwitserland en Frankrijk, waar ik voornamelijk op de weg reed. In Zwitserland waren de wegen erg goed en ik had racebanden kunnen gebruiken in plaats van de 38 mm gravelbanden. Maar zelfs met deze banden kon ik een heel goed tempo aanhouden en het voelde nog steeds als een snelle fiets, zelfs bij het staand klimmen met iets meer snelheid.

  Het meest indrukwekkende is de balans tussen scherp stuurgedrag en toch een zeer stabiele rit op vlakke wegen en afdalingen. Gecombineerd met het snelle schakelen van de SRAM-groepset en zijn weg geometrie, denk ik dat dit een van de beste opties is voor rijders die van een sportieve allround fiets houden.

  Wat het uiterlijk betreft, waardeer ik dat hij niet volledig voor de aerodynamische aanpak gaat, zoals sommige andere merken doen. Hij behoudt nog steeds een klassieke uitstraling en een ronde zadelpen, wat ook voor wat meer comfort zorgt. Ik heb niet genoemd dat hij ook een T47 trapas en UDH-hanger van SRAM heeft, die allebei erg fijn zijn om te hebben.

  [powr-image-slider id="4ee62a96_1693381138"]

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking